Doe de check: ken jij de verkeersregels als hardloper?

emielGeen categorie

Van het voetpad naar het fietspad en weer de stoep op. Soms links van de weg, soms rechts. Je loopt zigzaggend de stad door en probeert overige weggebruikers te ontwijken. Maar hoe zit het eigenlijk met de regels? Moet je als hardloper van het voet- of fietspad gebruikmaken? En aan welke kant van de weg loop je dan?

 

Als hardloper val je onder de categorie ‘voetganger’. Ondanks dat je als fanatieke loper misschien liever op het fietspad traint en sommige fietsers voorbij snelt, ben je ook als hardloper verplicht om gebruik te maken van het voetpad. Alleen als de stoep niet aanwezig is, mag je volgens de wet (RVV, artikel 4) uitwijken naar het fietspad. Bij het ontbreken van zowel een voet- als fietspad, mag je de weg op.

Links of rechts van de weg?
Je bepaalt als hardloper zelf aan welke kant van de weg je loopt. Veel hardlopers hebben de voorkeur om tegen het verkeer in te lopen. Zo kijken ze de tegenligger in de ogen aan en zien ze het ‘gevaar’ aankomen. Soms kan het juist veiliger zijn om aan de rechterkant van de weg te lopen, dus met het verkeer mee. Zo is de kans op botsingen – van voren – kleiner.

De Atletiekunie meldt op haar website het volgende: ‘Wie gebruik maakt van een vrijliggend fietspad kan het beste met de rijrichting van de fietsers meelopen (rechts). Wie toch gebruik maakt van een weg zonder fiets- of voetpad moet zelf inschatten aan welke kant van de weg het veiligst gelopen kan worden. Daarbij moeten voetgangers en trimmers zich realiseren dat zij geen onveiligheid voor anderen moeten veroorzaken als ze een plaats op de weg kiezen die voor henzelf het veiligst is.’

Voorrang
Voetgangers zijn wel weggebruikers, maar geen bestuurders. En dus gelden algemene voorrangregels niet voor voetgangers. Dat laat Veilig Verkeer Nederland op haar website weten. Kom je tijdens je hardloopronde op een voorrangsweg of kruispunt terecht? Dan moet je dus alle bestuurders, zowel van links als van rechts, voorrang verlenen.

Weetje: voor voetgangers geldt er geen maximumsnelheid. Loop je tijdens een (interval)training door een erf, dan hoef je dus volgens de wet je snelheid niet te beperken tot de maximumsnelheid van 15 km/u. Let uiteraard wel goed op, want voor je het weet ligt er een spelend kind onder je voeten!

 

Bron: losseveter.nl