Gel à la naturel

emielGeen categorie

Vandaag op pad zonder mijn rabarber-snack: het Torq gelletje maakt plaats voor de nieuwe GEL 100 van Maurten. Een sober verpakte energiebom, met het kenmerkende zwarte uiterlijk. Maurten presenteert zich als dé energieleverancier van onder andere Eliud Kipchoge, waarbij het merk zich onderscheidt met zijn gepatenteerde hydrogel formule. Ondanks dat ik groot fan ben van smaakvolle tussendoortjes tijdens duurlopen, werd ik nieuwsgierig naar deze naturelle variant door de maagvriendelijke samenstelling. Tijdens mijn duurlopen heb ik vaker last van lichte maag- en darmklachten, dus besloot ik de proef op de som te nemen. Gewapend met de gel ging ik op pad, en ik ondervond al gauw waarin deze verschilde van andere sportvoeding.

Ik verbaasde me over de structuur: de gel is dusdanig compact dat het meer doet denken aan een dikke gelei. Met enkele slokken water is het prima weg te werken, mede door de smakeloosheid van het goedje. Niet onaangenaam, wel even wennen. In tegenstelling tot andere sportgels is de GEL 100 een hydrogel. Dit houdt in dat de koolhydraten ingekapseld zitten door de toevoeging van sodium alginaat en calcium carbonaat. Door deze werking wordt het lichaam voor de gek gehouden: de gel wordt ‘herkend’ als water, waarna het de dunne darm kan bereiken zonder de maaglediging te beïnvloeden. Zo worden de koolhydraten efficiënter door het spijsverteringskanaal geleid, zonder dat dit leidt tot maag- of darmklachten.

Nu kan er bij hardlopers een hoop tussen de oren zitten, maar ik ben me toch altijd aardig bewust van het effect van gelletjes. Net even die extra energiepiek, een schop onder je kont. Bij de GEL 100 had ik dit niet: ik ervaarde het meer als een geleidelijke energieafgifte, zonder piekmoment. Een prettige gewaarwording, al had ik het gevoel dat ik deze gel vaker tot mij moest nemen dan een regulier gelletje om mijn energielevel op peil te houden. Na een korte zoektocht op het web bleek dit te kloppen. Gemiddeld kan je toe met ongeveer 2 Torq gels per uur, terwijl wordt aangeraden om GEL 100 3-4 maal per uur in te nemen. Dit heeft een hogere koolhydraatinname per tijdseenheid tot gevolg, maar door de hydrogelformule wordt dit door het lichaam prima getolereerd.   Enerzijds is de GEL 100 een zakje vol wetenschap, aan de andere kant is het een energieboost in zijn meest natuurlijke vorm. Zoals het hoort bij sportvoeding: probeer het vooral zelf!