TIP: Trailrun De Onlanden

emielGeen categorie

De Trailrun De Onlanden is een route van 19,6 km door het beekdallandschap De Onlanden, het parkbos De Braak, het landgoed Vennebroek en het Friese Veen. Het monumentale parkbos De Braak is in de negentiende eeuw door tuinarchitect Roodbaard in de landschapsstijl ontworpen. In deze route zitten praktisch geen hoogteverschillen. Je loopt over polderdijkjes, bospaadjes, brede zandpaden, langs nieuw moerasgebied en over ruige grasdijken. In het open landschap loop je onbeschermd tegen wind en regen.

Praktische informatie

Startpunt
Landgoed De Braak

Faciliteiten
Restaurant De Onlanderij, [tel:050 206 9028] .

De route

 1. Startpunt
  De route voert over de dijkrond de polder Camphuis. De polder wordt niet meer bemalen. Het weiland verandert sindsdien in een ruig moeras.
 2. Huis Vennebroek
  De route loopt langs Huis Vennebroek met zijn vijver. Het landgoed Vennebroek kenmerkt zich door majestueuze beuken- en eikenlanen.
 3. Parkbos De Braak
  Het monumentale parkbos De Braak is in de negentiende eeuw door tuinarchitect Roodbaard in de landschapsstijl ontworpen. De route slingert door het parkbos langs vijvers, rododendrons, een doolhof en een berceau.
 4. Madijk
  Vanaf het zandpad op de Madijk strekt het gehele gebied, zo groot als de stad Utrecht, zich voor de loper uit.
 5. Natuurlijk Moerasgebied
  In De Onlanden zijn grasdijken aangelegd waarbinnen de weilanden mogen onderlopen. De voormalige weilanden veranderen in hoog tempo in een natuurlijk moerasgebied met de bijbehorende flora en fauna.
 6. Eindpunt
  Het einde van de route komt in zicht. Nog even een versnelling en dan rustig uitlopen. richting het eindpunt. We zijn benieuwd wat je van de route vond!

Bron: Natuurmonumenten