Wat is Trailrunning?

emielGeen categorie

Wat is Trailrunning?
Heb je besloten om te gaan Trailrunnen, maar lijkt het te moeilijk, te technisch of zelfs te gevaarlijk? Denk je dat je het alleen over lange afstanden hoog in de bergen kunt doen? Wat is eigenlijk trail running?

De definitie van Trailrunning: Hardlopen in de natuur.
Trailrunning wordt simpelweg omschreven als het gaan hardlopen in het hart van de natuur. Het is een allround, niet-stadionsport die, natuurlijk, de benen, maar ook het bovenlichaam aanspreekt. Ten slotte vereist het concentratie en aandacht.

Je hoeft niet hoog in de bergen te zijn om op pad te gaan. Je moet gewoon in de natuur zijn.

 

Trailrunning bevat klimmen en dalen.
Trailrunning wordt niet alleen in de bergen beoefend, maar ruig terrein en hellingen maken deel uit van de sport. Trailrunning houdt ook meer in dan alleen rennen. Tijdens de beklimmingen wissel je af tussen hardlopen en (stevig) wandelen. Je gebruikt soms stokken of duwt op je benen met je armen in de steilere stukken. Tijdens afdalingen moet je op je steunpunt letten en op de voorvoet landen om de impact te verzachten. Je gebruikt je armen veel voor balans. Omhels de helling, ren gemakkelijk en geniet van het terrein!

Wat is het verschil tussen trailrunning en hardlopen op de weg?
In tegenstelling tot hardlopen op de weg, varieert het terrein constant tijdens trailrunning. Je rent over paden, over rotsen, modder en gras en misschien zelfs over sneeuw tijdens een witte trailrun. Zelfs een stads- of een urbantrail zal een gevarieerde route hebben.

 

Trailrunning is meer dan alleen een fysieke uitdaging.
Naast het rennen in de natuur, is er ook een Trailrunning-state-of-mind. Je zintuigen openen, luisteren naar je lichaam en zijn gewaarwordingen, je goed voelen en de plek waar je rent waarderen. Al deze verschillende gevoelens zorgen ervoor dat je kunt oefenen in harmonie met de natuurlijke omgeving. Door je te concentreren op elke stap, denk je minder en luister je naar je emoties. Deze gevoeligheid stelt u in staat plezier te hebben in het trainen en buitenshuis zijn.

 

Hoe zit het met je prestaties tijdens een Trailrun?
Bij trailrunning moet je je ook aanmelden voor een race en je voorbereiden. Beginnen op de Mont Blanc Ultra Trail, de Grand Trail des Templiers, een bergrace of een nachtelijk parcours met een koplamp is een ware sensatie, ongeacht de afgelegde afstand. Maar zelfs als je een racenummer draagt, maakt het niet uit of je de eerste of de laatste bent. De gekozen afstand, racetijd of rangorde zijn niet belangrijk. Bij Trailrunning ren je in je eigen tempo en luister je naar je zintuigen om je goed te voelen voordat je naar je GPS-horloge kijkt. Start niet te snel en maak van de gelegenheid gebruik om te tanken!

De eindstreep overschrijden, je avontuur tot het einde zien en sterke emoties delen, vormt de kern van Trailrunning.

 

Deze unieke gemoedstoestand is wat Trailrunning echt bepaalt. En het is ongetwijfeld waarom nieuwe hardlopers deze natuursport elk jaar ontdekken.

 

Bron: Salomon.com