Een Before Breakfast Run (ook wel vetloopje genoemd) is een korte, rustige duurloop doe je ’s morgens vroeg op een lege maag uitvoert, vlak na dat je opgestaan bent. Om het meeste effect te halen uit je Before Breakfast Run (BBR) is het belangrijk om niet te hard te lopen. Zorg ervoor dat je loopt op een lage hartslag. Op die manier gebruikt je lichaam energie die afkomstig is uit je vetten. Omdat je net wakker bent, heeft je lichaam namelijk weinig suikers meer ‘op voorraad’ en je vet voorraad is niet zo snel leeg!

Hierdoor zijn Before Breakfast Runs interessant voor mensen die graag wat kilo’s af willen vallen. Echter is gezond eten hiervoor nog belangrijker.

Daarnaast zijn Before Breakfast Runs geschikts voor (lange afstands)lopers. Door op je nuchtere maag te trainen, leer je je lichaam om de vetreserves aan te spreken. Tijdens een wedstrijd (bv. een halve of volledige marathon) zal dit je helpen om je suikerreserves zo lang mogelijk te ‘bewaren’ voor op het einde, zodat je nog een tandje kan bijsteken en kan knallen tot aan de finish.

Kortom, ’s morgens vroeg gaan lopen is goed voor alle lopers.

Daarnaast is het heerlijk om te hardlopen terwijl de rest van de wereld nog ligt te slapen of aan het ontwaken is. Als je terug thuis bent, heb je tonnen energie voor de rest van de dag. En je bent ’s avonds, na je werk bijvoorbeeld, op je gemak. Je hoeft niet naar huis te ‘rushen’ om nog in allerijl te gaan lopen. Zo blijft erΒ veel tijd over voor andere leuke dingen.

Heb je moeite om vroeg op te staan en vervolgens gelijk actief te zijn? Dan ben je niet de enige. Je zult hier wel even aan moeten wennen.

We hebben een aantal tips voor:

  • Drink een glas water voor dat je vertrekt en neem voor de zekerheid iets kleins om te eten mee, bijvoorbeeld een mueslireep.
  • Loop niet te hard van stapel! Geef jezelf de tijd om rustig op te bouwen. Als je voor het eerst een Before Breakfast Run doet, begin dan met een kort loopje van maximaal 30 minuten. Loop sowieso niet veel langer dan 60 minuten zonder ontbijt.
  • Begin met een rustige warming-up zodat je lichaam kan wennen van de overgang van je warme bed naar de koele buitenlucht.
  • Zorg ervoor dat je op een lage hartslag loopt.
  • Een lekker muziekje kan motiverend werken tijdens een rondje hardlopen, maar de stilte van de ochtend is ook erg prettig om te ervaren!
  • Na een Before Breakfast Run is het tijd voor een stevig ontbijt. Zorg voor voldoende koolhydraten en eiwitten, zeker als je nog een actieve dag voor de boeg hebt. Geniet van een lekker en gezond ontbijt want dat heb je nu wel verdiend.