Eindelijk buiten. Genieten van de weelderige bospaden, bergkammen en steile toppen met panoramisch uitzicht op de bergen. Tijd om nieuwe energie op te doen en verbinding te maken. Als je echter blaren krijgt, kunnen zelfs de meest magische droompaden een nachtmerrie voor je voeten zijn en kan alles vanaf dat moment bergafwaarts gaan.

Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Als je wandelschoenen goed zitten en je sokken schoon en droog zijn, kun je van wandelblaren de uitzondering maken, niet de regel.

Blaren, waardoor worden ze veroorzaakt?

Vrijwel elke wandelaar kent deze veelvoorkomende klacht: wat begint als een licht wrijvend gevoel en een warm gevoel, kan snel evolueren tot een pijnlijke waterblaar in je sokken.

Onze huid heeft drie lagen: de epidermis, dermis en het onderhuidse weefsel. Wrijving in je wandelschoenen zorgt ervoor dat deze huidlagen tegen elkaar wrijven . De schuifkracht zorgt ervoor dat de lagen scheiden en een bel van vloeistof vormt. Deze vloeistof (serum genaamd) biedt natuurlijke bescherming voor de huid eronder.

Negeer de waarschuwingsborden niet: als u een ‘hot spot’ opmerkt, kunt u deze het beste meteen behandelen, vooral als u nog kilometers aan pad te gaan heeft. Als je de plek hebt ontdekt voordat een blaar volledig is gevormd, is preventie de sleutel. Want als je het negeert, kan de blaar groter worden, met meer vloeistof vullen en uiteindelijk in je bezwete, vuile wandelschoen en sok barsten.

Als u rode vloeistof ziet, een bloedblaar, betekent dit dat uw haarvaten in het gebied van de blaar mogelijk ook beschadigd zijn.

Blaren kunnen verschillende oorzaken hebben :

  • Wandelschoenen die niet goed passen.
  • Stenen of dennennaalden in je wandelschoenen.
  • Stof of zand in je sokken.
  • Naden of rimpels in je sokken.
  • Natte wandelschoenen van de regen, of het oversteken van een beek of sneeuwveld.
  • Extreme zweetvoeten.

Wandelblaren worden vaak veroorzaakt door het vocht dat wordt geproduceerd door zweten. Het is alsof je uit het bad stapt en naar je voeten kijkt. Wanneer uw huid zacht, rimpelig en gevoelig is, zijn dit de ideale voorwaarden voor het ontstaan ​​van blaren. Steile beklimmingen en afdalingen en het dragen van een zware bepakking kan ook het risico op blaren vergroten. Omdat dit de wrijving en wrijving in je wandelschoenen verhoogt.

Hoe blaren in wandelschoenen te voorkomen?

Maar er is goed nieuws… door goed advies op te volgen en beproefde technieken te gebruiken kun je wandelblaren voorkomen . Het belangrijkste is echter dat je wandelschoenen vanaf het begin goed passen. “Als een wandelschoen wrijft wanneer je hem in de winkel probeert, zelfs als het maar een klein beetje is, raden we je aan een ander model te kiezen”, zegt Andreas Settele, hoofd Onderzoek en Ontwikkeling bij Hanwag. “Neem de tijd om de juiste wandelschoenen voor je voeten te vinden.”

Tip: Een lichtgewicht hielwig of een dunne tussenzool onder het voetbed kan het volume verminderen en de hielondersteuning verbeteren. Ook de vetersluiting speelt een belangrijke rol: als je wandelschoen te los gestrikt is, zal deze automatisch meer gaan schuren.

De beste manier om blaren te voorkomen, is door goed passende wandelschoenen te kiezen: je grote teen moet acht tot tien millimeter extra ruimte hebben, terwijl je hiel goed moet passen.

Kies de juiste wandelschoenen

Je wandelschoenen moeten passen bij je geplande activiteit. Hoe langer de afstanden die u van plan bent te wandelen, hoe belangrijker het is om ervoor te zorgen dat uw wandelschoen geschikt is voor het terrein en de weersomstandigheden. Stevige, relatief stijve en goed geïsoleerde alpine schoenen zijn speciaal gebouwd voor gebruik in de bergen. Ze zijn ontworpen voor klimmen in rotsachtig terrein, niet voor comfortabel afrollen of een energiebesparende gang. Bovendien zijn ze veel te warm voor zomerse tochten op lagere hoogten.

Wat gebeurt er als je dit soort wandelschoenen draagt ​​tijdens een zomerse wandeltocht? Je voeten zullen hevig zweten , je huid wordt nat en zwelt op, waardoor deze vatbaarder wordt voor blaren. De stijve constructie helpt ook niet mee: het zorgt voor veel wrijving.

Omgekeerd kun je ook blaren krijgen als je schoeisel draagt ​​dat te licht en flexibel is voor moeilijk terrein.

Beheersing van vocht, voor minder blaren

Kom ik mijn wandeltocht zonder blaren door? Dit hangt vaak af van de voering in je wandelschoenen. In dit opzicht zijn klassieke leren voeringen nog steeds gewoon onverslaanbaar. “Leer is soepeler aan de voet dan stoffen voeringen of functionele membranen of andere waterdichte materialen”, legt Andreas Settele uit. “Bovendien is leer zeer absorberend, wat helpt om de voeten droger te houden.”

Waterdichte membraansystemen zijn minder geschikt voor zomerse trips en warmere streken. Om vocht uit wandelschoenen op te nemen en af ​​te voeren, is een duidelijk verschil in binnen- en buitentemperatuur vereist. Dit is niet mogelijk in warme omstandigheden en dus worden waterdichte membranen contraproductief. Zweet kan niet uit de schoen ontsnappen. Aan de binnenkant hoopt zich vocht op. De voeten worden zacht en hebben meer kans op blaren.

Andreas Settele’s advies : “Voor de meeste wandelaars zijn wandelschoenen die niet volledig waterdicht zijn helemaal prima.” Klassieke leren laarzen die zijn behandeld met een PFC-vrij waterdicht onderhoudsproduct op siliconenbasis, zijn gemakkelijk bestand tegen regen en plassen.

Hoe blaren te voorkomen met voetverzorging

Op langere of meerdaagse tochten krijgen je voeten behoorlijk wat te verduren. De volgende tips kunnen helpen bij het voorkomen van wandelblaren :

  • Je teennagels knippen: Dit is iets wat je elke keer moet doen voordat je op tour gaat. Als uw teennagels lang of ingegroeid zijn, kunnen ze snel pijnlijk worden en blaren veroorzaken.
  • Blaarpleisters: Als u weet dat u vaak blaren krijgt op bepaalde delen van uw voeten, breng dan blarenpleisters aan op deze kritieke plekken voordat u op pad gaat.
  • Tape: Om gevoelige plekken te beschermen, gebruikt u medische tape om de getroffen gebieden te bedekken. Belangrijk: vermijd het maken van vouwen of kreukels omdat deze kunnen wrijven.
  • Anti-blaarsticks: Deze kunnen ook het risico op blaren verminderen. Ze bedekken de huid in een dunne laag die wrijving en schuren voorkomt.

Te lange teennagels kunnen het plezier onderweg bederven.

Hoe functionele sokken kunnen helpen

Hoogwaardige functionele sokken maken het verschil. Moderne functionele sokken gemaakt van duurzame, vochttransporterende synthetische vezels, vaak in combinatie met merinowol, gaan onaangename geurtjes tegen en houden de voeten warm, zelfs als ze nat zijn. Vermijd katoenen sokken omdat ze vocht vasthouden en dicht bij de huid houden.

Tip: Wandelsokken met versterkte hielen, tenen en enkels verminderen mogelijke wrijving en gaan langer mee.

Eerste hulp: blaren behandelen?

Blarenpleisters dragen is altijd een goed idee. Behandel blaren snel voordat ze groot en pijnlijk worden.

Wat te doen met blaren? Probeer indien mogelijk priemende blaren te vermijden, omdat dit de huid kan blootstellen aan bacteriën, wat tot infectie kan leiden. Het belangrijkste is om blaren vroeg te behandelen , voordat ze te groot worden. Daarom zijn voorzorgsmaatregelen zo belangrijk.

Blaarpleisters helpen voorkomen dat huidlagen tegen elkaar wrijven, door de druk op de gevoelige plek over een groter oppervlak te verdelen. Om dit zo effectief mogelijk te doen, gebruikt u een blarenpleister die groter is dan het aangetaste gebied. Maak gewoon de huid rond de blaar schoon, breng dan de pleister aan en klaar is Kees.

In een noodgeval kunnen normale pleisters en medische tape helpen, en als je niets anders bij de hand hebt, kan ducttape ook helpen, maar alleen zolang de blaar slechts een hotspot is en geen volledig gevormde blaar. U dient een pleister tussen de ducttape en de blaar te plaatsen, om ervoor te zorgen dat de huid niet geïrriteerd raakt door de lijm.

Het goede nieuws is dat als je blaren vroeg genoeg opvangt en ze op de juiste manier behandelt, en daarbij goed voor je voeten zorgt, blaren meestal binnen een paar dagen genezen.

Als er een blaar is gebarsten, of als u hebt besloten deze te doorboren omdat deze te groot en pijnlijk is, moet u de basisregels voor eerste hulp bij infectiepreventie volgen: Maak de huid goed schoon. Prik dan de blaar door met een gesteriliseerde naald. Zodra de vloeistof uit de blaar is gelopen en je de plek hebt afgedroogd, kun je een blarenpleister aanbrengen.

De ‘operatie’ is iets gecompliceerder als de bovenste huidlaag is gescheurd. In dit geval moet de wond worden behandeld met een antisepticum . Als je die niet hebt, kun je ook schoon of gekookt (en afgekoeld) water gebruiken om de wond schoon te maken. Bedek de wond vervolgens met een pleister om hem schoon te houden. Ook hier is een blarenpleister de beste optie, omdat deze een luchtdichte afsluiting rond de ruimte creëert. En aangezien blarenpleisters ook waterdicht zijn, beschermt het de huid en houdt het droog.

Neem grote blaren serieus. Het zijn wonden die goed moeten worden behandeld. Als een blaar ontstoken raakt, ga dan naar een dokter . Indicatoren zijn onder meer dikkere, geelgekleurde pus in de blaar, toegenomen pijn, zwelling, roodheid of warmte in het gebied of zelfs koorts. In extreme gevallen kan dit zelfs leiden tot sepsis (bloedvergiftiging).

Maar dat is eigenlijk alleen het worstcasescenario. En zo ver laat je het ook niet komen, want je volgt de hierboven geschetste verzorgingstips. En dus wensen we u vele uren wandelplezier toe. Pijn- en blaarvrij.