Er is geen slechter gevoel dan je wandeling, dagje skiën of hardlooprondje te moeten beginnen met natte schoenen, toch? Kou, kans op blaren en ongemak, de ongemakken die gepaard gaan met natte schoenen zijn talrijk. Het is daarom belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan het drogen van je sportschoenen. Het zou eigenlijk een automatisme moeten worden na elk uitje. Een beetje voor het onderhoud van je materiaal, maar vooral voor het comfort en de hygiëne van je voeten. Sidas geeft tips én heeft verschillende oplossingen voor het drogen van je schoenen.

Sidas

Waarom is het drogen van je sportschoenen zo belangrijk?

Als de voeten één grote vijand hadden, dan was het vocht. Vocht heeft immers alleen gevolgen voor onze voeten, in het beste geval onaangenaam, in het slechtste geval desastreus. Kou, blaren en ongemak, de ongemakken waardoor je niet volledig kunt genieten van wat een moment van plezier zou moeten zijn door natte schoenen zijn legio. Helemaal wanneer het dubbelop is: vocht door transpiratie en vocht door regen, sneeuw of modder.

Het drogen van je schoenen heeft drie voordelen:

  • De hygiëne van je voeten. Het drogen van je skischoenen of hardloopschoenen maakt ze schoon en vermindert het risico op nare geuren. Zeg vaarwel tegen bacteriën en schimmels, die het liefste leven in een warme, vochtige omgeving.
  • Het comfort van je voeten. Wat is er onaangenamer dan ’s morgens vroeg natte schoenen aan te moeten trekken? Er is in ieder geval niks bevorderlijker voor het ontstaan van oververhitting en blaren.
  • Het onderhoud van je materiaal. Droge schoenen zijn schoenen die lang meegaan! Het niet drogen van je schoenen na een training is net zoiets als teruggaan naar je jonge jaren, waarin je een natte handdoek in je zwemtas liet zitten. Want ja, vocht beschadigt materialen als zout ze aantast.

Hoe kun je het beste je sportschoenen drogen?

  • Of je nu een skiër bent, een trailrunner, een wandelaar, een hardloper of een fietser, volg onderstaand advies van Sidas over het drogen van je schoenen. Zo kun jij extra lang van je materiaal genieten én van schone, gezonde voeten.
  • Het beste moment om je schoenen te drogen is direct na de activiteit. Het is een kwestie van je schoenen een paar seconden aandacht geven als je thuiskomt, wat zorgt voor een echt voordeel op de lange termijn. Hierna kun je met een goed gevoel op de bank ploffen om uit te rusten.
  • Zijn je schoenen echt vies, maak ze dan eerst schoon voordat je ze laat drogen. Ze zullen je de zorg teruggeven die je hen geeft door hun levensverwachting te vertienvoudigen.
  • Idealiter zou je alle elementen van de schoen moeten verwijderen, vooral de binnenzolen, en ze apart en optimaal laten drogen.
  • Waarschuwing! Er is één fout die je echt niet moet maken. In je haast heb je misschien de neiging om het drogen te versnellen door je schoenen bij een warmtebron te plaatsen, bijvoorbeeld in de zon of bij een verwarming. Doe dit niet! Je schoenen te snel drogen met te veel warmte zal ze beschadigen.