Waar loop jij deze zomer?
16 juni 2022
Vragen over bh’s voor het hardlopen? Wij helpen je op weg! Lees hier de basisprincipes van de pasvorm en extra tips om ervoor te zorgen dat je hardloopbeha klaar is om te rennen.
Je laten voorlichten door een bh-expert in een hardloopwinkel is waarschijnlijk de beste optie, maar je kunt ook thuis je eigen maat meten met slechts een paar hulpmiddelen. Aan de hand van een flexibel meetlint in combinatie met een maattabel, zou je dit ook zelf kunnen doen. Echter liggen meetfouten hier op de loer!
Maak een afspraakErvoor zorgen dat je bh past, is de eerste stap op weg naar een geweldige run. De beste bh voor hardlopen ter wereld zal niet niet lekker zitten als hij niet goed past. Maar hoe moet een sportbeha voor het hardlopen zitten? En hoe weet je of de sportbeha past? Maar maak je geen zorgen! De bh-ontwerpers van Brooks hebben enkele handige tips om ervoor te zorgen dat je het beste uit je bh haalt.
Zorg ervoor dat de onderste band goed aansluit en plat over uw rug ligt (niet omhoog of los rond uw ribbenkast).
Je hardloopbeha moet nauwsluitend maar niet te strak zitten. Hoe strak moet een sportbeha precies zitten? Nou, het moet strakker aanvoelen dan je dagelijkse beha, maar je wilt toch kunnen ademen! Kun je twee vingers tussen de banden en je schouders schuiven? Zo weet je dat het goed zit. En hoe weet je of een sportbeha te klein is? Als je rode vlekken op je huid ziet na het hardlopen, of als je moeite hebt om te ademen tijdens het sporten, dan is je beha waarschijnlijk te klein. Merk op waar het oncomfortabel aanvoelt, want je zou een te kleine bandmaat kunnen dragen, je hebt misschien een grotere cupmaat nodig, verstelbare bandjes of misschien is de hele bh te klein. Let dus bij het kopen van een sportbeha op hoe deze aanvoelt en hoe gemakkelijk ademen aanvoelt. Zwaai met je armen in het rond en doe misschien wat joggen ter plaatse.
De cups moeten soepel passen – als de zijkanten of voorkant uitlopen, is de cupmaat te klein, terwijl extra ruimte betekent dat de cups te groot zijn. Als je bh uitneembare cups heeft, zorg er dan voor dat ze gecentreerd zijn rond je borsten en dat ze stevig in de bh zitten. En als je bh helemaal geen cups heeft, zorg er dan voor dat de band niet van je ribbenkast wegtrekt – dit kan betekenen dat de bh te klein is voor je cupmaat.
Als je een hekel hebt aan het gevoel van beugels die in je steken, of als je last hebt van schuren tijdens lange runs, kun je een naadloze sport-bh overwegen. Eerlijk gezegd zijn dit de meest comfortabele sportbeha’s die je ooit zult dragen en je zult snel vergeten dat je er een aan hebt naarmate de kilometers verstrijken.
Naadloze hardloopbeha’s, zoals de naam al doet vermoeden, hebben geen naden die kunnen helpen het vervelende schuren te verminderen dat vaak wordt veroorzaakt door naden die tijdens het hardlopen tegen je lichaam wrijven. Deze beha’s zijn nauwsluitend en ondersteunend en bieden dezelfde voordelen als een gewone sportbeha, maar ze voelen geweldig aan voor elke activiteit, van hardlopen tot workouts met een lagere impact.
We hebben een aantal extra suggesties over hoe om te gaan met een aantal veelvoorkomende problemen:
Ugh, de gevreesde beha schuurt van hardlopen. Of je banden nu in je schouders steken, een rode vlek onder de gesp aan de achterkant krijgen, of je hebt schuren onder je borsten na het hardlopen, je weet het als je na het hardlopen onder de douche stapt.
Pas op voor naadloze sportbeha’s, die schuren bij de sluiting en waar de naden van de beha gewoonlijk samenkomen, helpen voorkomen. Je kunt er ook voor zorgen dat je de perfecte pasvorm voor je krijgt met een beha met verstelbare bandjes. Maak de banden niet te strak vast – denk eraan dat u twee vingers onder de schouderbanden moet kunnen schuiven.
Het afwisselen van hardloopbeha’s is een goede tactiek om wrijving te verminderen. U kunt bijvoorbeeld de ene dag in een naadloze compressie-bh lopen en de andere dag in racerback-stijl. Dit zal helpen om het slijtagepatroon op uw huid te verminderen en ervoor te zorgen dat hetzelfde gebied niet dag na dag wrijft.
Bekijk ten slotte producten als BodyGlide en Vaseline. Een royale hoeveelheid smeren onder je borsten, rond je rug en op je schouders voordat je je beha aantrekt, kan wonderen doen om wrijving te verminderen en, bijgevolg, het schuren van de beha tijdens het hardlopen te verminderen.
Als je na het hardlopen merkt dat je last hebt van schuren, zelfs met deze preventieve maatregelen, neem dan een lauwe douche en was het gebied voorzichtig om te voorkomen dat je al geïrriteerde huid van streek raakt. Dep jezelf dan voorzichtig droog – vermijd ten koste van alles! – en breng een huiduitslagcrème aan voordat u zich aankleedt.
Het aan- en uittrekken van je hardloopbeha zou gemakkelijk moeten zijn. Als pullover-bh’s niet voor u werken, probeer dan stijlen met verstelbare sluitingen aan de achterkant of zelfs ontwerpen met ritssluitingen.
Weg met borstzweet met stijlen met mesh-panelen, geperforeerde cups of strappy-stijlen die de dekking minimaliseren.
Zorg goed voor je sportbeha en hij zorgt voor jou. Allereerst, hoe vaak moet je een sportbeha wassen? In het ideale geval zou je je beha na elke training moeten wassen, vooral voor intensieve trainingen zoals hardlopen waarbij je waarschijnlijk veel zweet. Dit verwijdert geurtjes, verkleint de kans dat je puistjes krijgt en verlengt de levensduur van je beha.
Hoe moet je nu een sportbeha wassen? Je kunt hem samen met de rest van je sportuitrusting in je wasmachine stoppen. Voordat je het erin gooit, maak je alle sluitingen vast en stop je het in een lingerietas om te voorkomen dat het aan andere kleding blijft haken. Volg dan gewoon de onderhoudsinstructies op je bh en gebruik een gewoon wasmiddel – maar vermijd wasverzachter, die de zweetafvoerende eigenschappen van je bh kan aantasten. Je kunt je bh ook met de hand wassen als je dat liever hebt. Zorg er in ieder geval voor dat je je beha plat droogt en stop hem niet in de wasdroger, omdat dit het elastiek kan aantasten.
Net als hardloopschoenen gaan sportbeha’s helaas niet eeuwig mee. Het belangrijkste doel van een sportbeha is om je borsten te beschermen tegen de hoge impact van hardlopen, waardoor stuiteren wordt verminderd – maar bij elke wasbeurt wordt de technische stof iets losser, wat betekent dat het uiteindelijk niet de ondersteuning biedt die je nodig hebt. Dus, hoe lang gaat een sportbeha mee? Ze hebben de neiging om op hun best te presteren voor ongeveer 30-40 wasbeurten, waarna ze niet zo effectief zijn.
Met dat in gedachten, hoe vaak moet je je sportbeha vervangen? Ongeveer elke 6 tot 12 maanden is goed – of zodra u een afname begint te merken in de hoeveelheid ondersteuning die het biedt. Als je elke keer dezelfde bh draagt, moet je hem eerder vervangen, maar als je je bh’s afwisselt, moet elke bh langer meegaan.
Bron: Brooks