Hoelang blijven mijn hardloopschoenen goed?

Het belangrijkste onderdeel van de schoenen is de demping. Bij het hardlopen komt er tot wel 3 keer je lichaamsgewicht op je pezen, spieren en gewrichten. De demping in je schoenen vangt deze klappen grotendeels op. Bij regelmatig gebruik gaat de demping 800 – 1200 KM mee. Zelfs als je de schoenen niet gebruikt en ze drie jaar in de kast laat staan kun je ze afschrijven. Daarna neemt de blessurekans toe.

De demping wordt hard door:

  • Lang niet gebruikt te worden (te vergelijken met fietsbanden)
  • Zeewater, pas dus op met op het strand lopen
  • Natte schoenen te laten drogen op de verwarming of in de felle zon.

Onderhoudstips

  1. Het is beter om proppen krantenpapier in natte schoenen te stoppen. Het krantenpapier zuigt al het vocht op.
  2. Hardloopschoenen zijn niet waterdicht gemaakt om het ademend effect te behouden. Haal regelmatig na het lopen de zooltjes uit je schoenen voor ventilatie (zweetlucht), om te drogen en om het zand er uit te schudden.
  3. Een schoen (rubber) heeft (net als je spieren) tijd nodig om te herstellen (zeker een dag)! Het rubber heeft net als je spieren tijd nodig om te herstellen. Als je veel loopt (meer dan 3x per week) is het verstandig om twee paar schoenen te gebruiken.

Hoe maak ik mijn schoenen het beste schoon?

Schoonmaken van de schoenen is niet echt nodig. Alles wat je voor het onderhoud in principe nodig hebt is een borstel en koud water. Nooit de schoenen in de wasmachine wassen, de lijm kan loslaten en de demping verharden.

APK Schoenencheck

Bij alle RunX winkels is het mogelijk om je gratis je schoenen te laten controleren of ze nog goed zijn.

Loop eens binnen bij 1 van de RunX winkels of maak gelijk een afspraak.

Maak een afspraak