Trailschoenen zijn niet allemaal hetzelfde, en hoewel de verschillen subtiel kunnen zijn, kunnen ze een grote impact hebben op het comfort dat je ervaart en de prestaties die je ermee kunt bereiken. De schoen die je kiest, moet de activiteit die je onderneemt ondersteunen, of dat nu een flinke wandeling door ruig gebergte is of over een gladgestreken hardlooptrail. Daarnaast moet je rekening houden met je natuurlijke voetbewegingen en de mate van ondersteuning die je nodig hebt.

Bron: Asics

Wanneer heb je trailrunningschoenen nodig?

Je bent hier waarschijnlijk omdat je je afvroeg: “Heb ik trailrunningschoenen nodig?”. De keuze om van je reguliere hardloopschoenen voor de weg over te stappen op een gespecialiseerde trailrunningschoen hangt af van de frequentie waarmee je ze offroad gebruikt en van de ruigheid van het terrein.

Als je de overweging maakt of je trailrunningschoenen nodig hebt, moet je rekening houden met het volgende:

1. Je loopt meer dan een paar keer per week offroad

Hoeveel kilometer loop je elke week offroad? Luidt het antwoord “meer dan een paar kilometer”, “meer dan één korte trailsessie” of “een mix van weg/trail per week”, dan is het een goede investering. Op trails slijten je reguliere hardloopschoenen, die ontworpen zijn voor gladde ondergronden zoals de weg, veel sneller. De aanschaf van een paar trailrunningschoenen kan je geld besparen en zorgen voor een betere hardloopervaring.

2. Je loopt vaak hard op modderige of rotsachtige paden

Op wat voor soort trails loop je meestal? Is de ondergrond zacht, vaak modderig, of bezaaid met oneffenheden door rotsen, wortels en takken, dan is het dragen van trailrunningschoenen of modderhardloopschoenen ook de moeite waard. Deze bieden namelijk betere tractie en kunnen zelfs een val voorkomen.

3. Je huidige schoenen bieden minimale tractie

Wat voor schoenen draag je nu als je offroad gaat hardlopen? Zijn de zolen relatief glad zijn en bieden ze minimale tractie, dan geldt ook hier dat trailrunningschoenen de prestaties en veiligheid bieden die je schoenen voor op de weg niet kunnen bieden. De tractie van gespecialiseerde trailrunningschoenen is speciaal ontwikkeld voor ruig terrein, om extra grip te bieden op de ondergrond. Je voeten (en je hele lichaam) zullen je dankbaar zijn dat je de overstap maakt.

Wat onderscheidt trailrunningschoenen van reguliere hardloopschoenen voor op de weg?

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een gewone hardloopschoen en een trailrunningschoen. Van speciaal ontwikkelde tractie voor verschillende terreinen tot verschillen in materiaal en constructie om je voet te beschermen tegen zwaardere omstandigheden en je te wapenen tegen onstabiele ondergronden.

Bestandsnaam uitgelichte afbeelding: how-to-choose-best-trail-running-shoes.png Afbeelding Alt tekst: anatomie van een trailrunningschoen

Robuuste buitenzool voor betere grip

De buitenzool is het deel van de schoen dat contact maakt met de grond en het belangrijkste kenmerk dat trailrunningschoenen onderscheidt van hardloopschoenen voor de weg. Alle beste trailrunningschoenen hebben robuuste buitenzolen om grip te bieden, ongeacht de ondergrond waar je op loopt.

Betere bescherming tegen zaken als rotsen of water

Trailrunningschoenen en modderhardloopschoenen moeten duurzaam genoeg zijn om bestand te zijn tegen de elementen waaraan ze worden blootgesteld. Goede trailrunningschoenen houden je voeten droog, bieden meer comfort en helpen blaren te voorkomen. Dit is vooral waardevol op trails waar de kans groot is dat je door de modder of plassen loopt.

Steentjes, grind en puin op het trail mogen niet in je schoenen terecht komen, zelfs als ze mooi om je voet sluiten. Ook dit is een overweging die alleen bij trailrunningschoenen komt kijken. Goede trailrunningschoenen voorkomen dat, want één steentje onder de hiel of de bal van je voet kan al genoeg zijn om een trailrun of wedstrijd te verpesten. Dit wordt bereikt met zaken als een rotsplaat, die de voeten beschermt tegen stenen en andere scherpe voorwerpen onder de voet. Ook zijn de schoenvetertongen aan het bovenwerk gelast, om zo puin uit je schoenen te houden.

Afwijkende constructie om je voeten veilig en beschermd te houden

Niet alle schoenen zijn gelijk, en trailrunningschoenen zijn anders gebouwd dan reguliere hardloopschoenen om je de beste ervaring te bieden bij het wandelen en hardlopen op trails.

Er is extra flexibiliteit nodig als je offroad hardloopt, zodat je je kan aanpassen aan oneffen oppervlakken zoals rotsachtige heuvels, takken en struiken, en zelfs op natte oneffen ondergronden. Afhankelijk van het terrein waarop je van plan bent vaak te gaan lopen, kun je kiezen voor een trailschoen met een minder stijve zool, waardoor je meer flexibiliteit hebt om je aan te kunnen passen in onbekend terrein.

Het soort rubber dat in de zool wordt gebruikt, is ook van belang, en bij de beste trailrunningschoenen wordt een rubber gebruikt dat superieure grip biedt en tegelijkertijd opgewassen is tegen natte en droge omstandigheden. Dit is een constructie die je niet snel zult aantreffen in je hardloopschoenen voor op de weg. Het helpt je voeten stevig op de plek te houden waar je ze plaatst, ongeacht de omstandigheden.

Omdat je op berg- en bospaden nu eenmaal meer takken, rotsen, vuil en water tegenkomt, zijn trailrunningschoenen voorzien van een mesh bovenwerk dat tegen een stootje kan. Afhankelijk van het terrein dat je te wachten staat, kun je kiezen voor een schoen met een mesh dat water helpt af te stoten, zoals trailschoenen die zijn gemaakt met GORE-TEX™.

Schoenveters raken op trails sneller los door het gekronkel en gedraai, en zo nu en dan schuurt je schoen langs een struik, dus zorg ervoor dat de schoen die je kiest veters heeft die geen problemen geven omdat ze te lang, te kort of te glad zijn. Een eigenschap waar je bij trailrunningschoenen naar moet kijken, is een zakje waarin je je veters kunt wegstoppen, of een snel vetersysteem waarmee je je schoenen zonder overtollige veters snel en gemakkelijk los en vast kunt maken.

Trailrunningschoenen uitkiezen die het beste bij jou passen

Nu je begrijpt waarom je trailrunningschoenen nodig zou kunnen hebben, gaan we de vraag beantwoorden: waar moet je op letten bij het kopen van trailrunningschoenen?

Er is veel veranderd sinds er zo’n 25 jaar geleden enkele modellen in hardloopwinkels verschenen. De beste trailrunningschoenen beschikken niet alleen over “agressieve” buitenzolen, maar ook over andere kenmerken die ze beter geschikt maken voor offroad hardlopen.

Onthoud deze vier belangrijke factoren als je op zoek gaat naar jouw beste paar trailrunningschoenen:

1. Bedenk op wat voor soort trail je graag hardloopt

Overweeg bij het kiezen van de juiste trailrunningschoen de soorten trails waarop je meestal loopt. Als de plaatselijke trails tamelijk glad zijn, heb je geen buitenzool nodig met grote “noppen”, of het extra gewicht van die uitsteeksels die het eerst de grond raken.

Als je hardloopt op ruige trails, dan heb je een buitenzool nodig die daar tegen opgewassen is. Denk ook aan het gebruikte materiaal; het rubber moet dik zijn om een stevige, duurzame laag tussen je voeten en het trail te vormen.

2. Zorg ervoor dat je trailrunningschoenen kiest die de juiste pasvorm hebben

Bij het passen van trailrunningschoenen moet je erop letten dat de schoen iets meer ruimte aan je voet biedt dan bij het passen van reguliere hardloopschoenen. Het bovenwerk van de meeste trailrunningschoenen is duurzamer, en soms voorzien van een waterafstotende mesh. Hierdoor zijn ze minder soepel en geven ze ook na verloop van tijd minder mee zoals dat bij je reguliere hardloopschoenen voor op de weg wel het geval is.

Je moet de afweging maken of je je voet laat opmeten door een professional die kan bevestigen of je een schoen nodig hebt met meer structuur om pronatie te ondersteunen. Je voeten zijn uniek en de verzorging ervan is belangrijk. Dat geldt zeker ook in een veeleisende offroadomgeving. Kom hier meer te weten over pronatie, en waar je persoonlijk advies kunt krijgen.

3. Kijk naar de heeldrop om ongemak te voorkomen

De heeldrop heeft betrekking op de demping onder de voet, en hoe die verschilt tussen de hak en de neus van de schoen. Schoenen met een heeldrop bieden tijdens het hardlopen daar comfort waar je hak de grond raakt en extra demping nodig heeft. Als je voet vervolgens naar je tenen rolt, zorgt minder demping bij de afzet juist weer voor een betere voortstuwing. Hoe groter de heeldrop, hoe harder je van plan bent neer te komen en hoe meer voortstuwing je wilt om vooruit te komen.

Voor gewoon offroadwandelen of lichte trailrunning kun je kiezen voor een schoen met een minimale heeldrop. Dit geeft je de demping die je nodig hebt, zonder het prijskaartje van een high-performance schoen.

Voor performance offroadschoenen waarmee je sneller verder wilt lopen, is het de moeite waard een trailrunningschoen met een grotere heeldrop te overwegen. Dit biedt je de ultieme ervaring, en vermindert de impact op gewrichten en spieren als je hardloopt in de heuvels en op ruig terrein.