Is het belangrijk om verschillende hardloopschoenen af te wissselen? Jazeker!

In deze blog lees je waarom het aan te raden is om meerdere paren hardloopschoenen te gebruiken.

Het antwoord is ja!

Om te beginnen. Wat bedoelen we nou precies met hardloopschoenen afwisselen? Het is niks andere dan meerdere paren hardloopschoenen af te wisselen zodat je nooit hetzelfde paar hardloopschoenen twee trainingen op rij hoeft te gebruiken.

Misschien heb je net je eerste paar goede hardloopschoenen gekocht. Geniet er van! Als je hebt besloten hardlopen een deel van je leven te maken, kun je overwegen om er nog minstens één paar aan toe te voegen. Het afwisselen van je schoenen biedt twee grote voordelen: elk paar gaat langer mee en je hebt minder kans op bijvoorbeeld stressblessures.

We weten allemaal hoe belangrijk het is om tijd te nemen om te rusten en te herstellen. Dat hebben je hardloopschoenen ook nodig! Door je schoenen een pauze te geven, krijgt de zool meer tijd om terug te veren, zodat hij kan presteren zoals het hoort. Als je het maximale uit je schoenen wilt halen, moet je je schoenen een adempauze geven. Dat kan alleen als je minimaal twee paar hebt om te roteren.

Als je al wat langer loopt, weet je waarschijnlijk al dat de gemiddelde levensduur van je hardloopschoenen ongeveer 800 tot 1000 kilometer is. Dit hangt uiteraard af van het gebruik: hoe zwaar ben je? Hoe is je loopstijl? Op welke ondergrond loop je? Hoe vaak loop je? En… wissel je je schoenen af?

Hoeveel paar hardloopschoenen heb je nodig?

Als je je het kan veroorloven, is het aan te raden om minimaal 2 paar hardloopschoenen te gebruiken. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat het afwisselen van verschillende modellen, met een verschillende opbouw, aan te raden is. Door spieren in je voeten en benen anders te belasten, verklein je de kans op blessures.

Het onderzoek toont aan dat het afwisselen van ten minste twee modellen ervoor zorgt dat je 39% minder kans hebt om geblesseerd te raken. Dat is best een groot verschil! Een verklaring hiervoor is dat de variërende belasting op de voeten er voor zorgt dat de voeten sterker en belastbaarder worden.

Moeten het dezelfde schoenen zijn?

Als ervoor kiest om meerdere schoenen te gebruiken, dan raden we ja aan om voor je lange runs een schoen te gebruiken met veel demping en een goede ondersteuning en voor je kortere en snellere runs een lichtere schoen. Dit helpt dus niet alleen blessures voorkomen maar dit zorgt er ook voor dat je hardloopschoenen langer mee zullen gaan.

Als je vaak hardloopt, kun je zelfs overwegen om nog meer dan twee paar schoenen te gebruiken. Het kan met name handig zijn om verschillende schoenen te hebben voor verschillende trainingen en hardloopsessies.

Zo kan je bijvoorbeeld een trailschoen gebruiken wanneer je regelmatig op onverharde paden loopt. Loop je regelmatig snelle tempo’s en/of wedstrijden, dan is aan te raden om een paar lichte, snelle wedstrijdschoenen te gebruiken.

Nog meer redenen

Het hebben van verschillende soorten schoenen voor verschillende soorten runs kan je zelfs mentaal helpen. Wanneer je je snelle schoenen aantrekt, weet je dat het tijd is om te knallen!

Daarnaast zijn er de meer praktische redenen. Als een paar nat wordt, duurt het een dag of twee voordat die weer droog is, en je wilt niet aan de kant worden gezet omdat je toevallig in een regenbui terecht bent gekomen.

Evenzo, als u op het werk en thuis rent, kunt u een paar schoenen op het werk laten zonder ze heen en weer te hoeven slepen. Dan kun je niet alleen met verschillende paar schoenen trainen, maar hoef je je ook geen zorgen te maken over het gedoe van het constant heen en weer slepen van je hardloopuitrusting.

Is het echt nodig?

Oké, nu snap je misschien waarom het goed is om meerdere schoenen te combineren. Maar is het echt nodig? Wat nou als ik het niet doe? Het is natuurlijk echt niet zo dat je gelijk geblesseerd raakt als je het niet doet. Maar we raden het je zeker aan om het wel te doen.

Uiteindelijk komt het neer op het type hardloper dat je bent. Als je iemand bent die af en toe hardloopt en af ​​en toe aan een 5k deelneemt , is één paar hardloopschoenen waarschijnlijk prima. Maar als je langere races loopt en bijna elke dag rent , moet je echt overwegen om nog minstens één paar te kopen.