Iedereen kent het gevoel dat je op een lentedag zonder jas naar buiten gaat en plot­seling wordt verrast door een regenbui. Dat is vervelend en je loopt het risico om kou te vatten, maar tijdens een wandeling of meer­daagse tocht is het echt onaan­genaam. Zorg dat je dit niet overkomt en gebruik deze tips!

 

Kleed je volgens het uien­principe. Afhan­kelijk van de omstan­digheden kun je dan ook je water­dichte, ademende jas en trui thuis laten en minder in je rugzak stoppen. Bij het uien­principe bescherm je je tegen weer en wind met verschillende lagen kleding. Zorg ervoor dat alle drie de lagen ademend zijn, anders wordt het al snel onaan­genaam. Afhan­kelijk van het weer kun je laagjes aan- of uittrekken. Als ondergoed is een nauw­sluitend func­tioneel shirt van polyester geschikt. De tweede laag, bijvoorbeeld een fleece trui, houdt je warm. Katoen is hiervoor minder geschikt. Eroverheen draag je de derde laag als bescherming tegen het weer. De jas moet licht­gewicht, winddicht en water­af­stotend zijn.

  • 1e laag – droog en flexibel
    Als ondergoed is een nauw­sluitend func­tioneel shirt van polyester geschikt.
  • 2de laag – ther­mische isolatie
    De tweede laag, bijvoorbeeld een fleece trui, houdt je warm. Katoen is hiervoor minder geschikt.
  • 3de laag – Tegen wind en regen
    Eroverheen draag je de derde laag als bescherming tegen het weer. De jas moet licht­gewicht, winddicht en water­af­stotend zijn.

Schoenen check

Niets is erger dan natte voeten of kapotte schoenen waar je last van hebt tijdens een lange wandeling. Daarom moet je voordat je vertrekt eerst je schoenen eens goed bekijken.

 

 

Gebruik daarbij de volgende checklist.

  • Zijn alle naden in orde?
    Controleer de naden op bescha­diging. Uitein­delijk houden die de afzon­derlijke onderdelen van de schoenen bij elkaar.
  • Zitten er scheuren of versleten plekken in de voering?
    Bescha­di­gingen in de voering zijn op zich niet zo erg, maar ze kunnen het draag­comfort aanzienlijk verminderen en uitein­delijk leiden tot wrijving tussen schoen en voet en dus tot pijnlijke blaren.
  • Is het leer uitge­droogd of beschadigd?
    Bescha­di­gingen in het buitenleer kunnen snel leiden tot natte voeten en moeten meteen worden gere­pareerd.
  • Zijn alle haken, lussen en ogen in perfecte staat en zijn de veters intact?
    Ten slotte moeten alle elementen van het veter­systeem worden gecon­troleerd, omdat die zorgen voor een goede onder­steuning.