Na elk gebruik, hebben wandelschoenen verzorging nodig. De ene keer wat meer dan de andere. Ook als je de schoenen niet gebruikt is het goed om ze enkele keren per jaar te controleren en indien nodig het leer te verzorgen. We raden je aan om bij het kopen van je schoenen wat euro’s meer te geven voor schoonmaakmiddelen. U bespaart tijd en geld , omdat u niet snel aan een nieuw paar hoeft te denken.

Stap 1

Haal als je begint met het schoonmaken van je schoenen, de veters eruit. Hierdoor kom je makkelijker bij alle ‘verborgen’ plekken, zoals de tong en de veterhaakjes. Dit zijn de plekken waar vaak vuil onder blijft zitten. Onderhoudsproducten zijn ook makkelijker aan te brengen op deze plekken, zonder veters in de schoen.

Stap 2

Na het gebruik van je wandelschoenen is het verstandig om je inlegzooltjes eruit te halen. Hierdoor drogen de binnenkant en de inlegzolen van je schoenen sneller. Dit is ook goed om te doen tijdens meerdaagse wandeltochten.

Stap 3

Borstel na het gebruik, je wandel schoenen grondig af. Hierdoor worden/ blijven je schoenen goed ademend. Hiervoor gebruik je een borstel en (hand) warm water. Let vooral goed op de plekken waar makkelijk vuil achterblijft zoals de naden, de knikpunten en rond de haakjes. Als de schoenen heel erg vies zijn zou je een reinigingsmiddel kunnen gebruiken, maar over het algemeen is dit niet nodig.

Stap 4

Vergeet niet, ook de binnenkant van de schoenen schoon te maken. Dit doe je ook met lauw warm water en een spons. Dit is belangrijk om je schoen ademend te houden. Eventueel kan je wat groene zeep gebruiken, zodat je schoenen weer wat frisser gaan ruiken.

Stap 5

Als de schoenen nog licht vochtig zijn, staan de poriën open en is het een goed moment om de schoenen te impregneren met bijvoorbeeld de Meindl Conditioner & Proofer of de Hanwag Waterproofing . Door de openstaande poriën dringt het impregneer middel dieper in het leer en blijft de schoen meer waterbestendig. Het duurt ongeveer 24 uur voordat je schoen weer helemaal waterdicht is. Herhaal het impregneren regelmatig, om je schoenen goed waterdicht te houden.

Stap 6

Na het impregneren is het tijd om je schoen te laten drogen. Zet je schoenen op een droge, goed geventileerde plek. Zet je schoenen nooit in de zon of dicht bij een kachel. Hierdoor droogt het leer te snel en kunnen scheurtjes in het materiaal ontstaan.

Door wat kranten in de schoenen te stoppen, trekt het vocht sneller uit het leer. Soms wordt gezegd dat het inkt van de kranten schadelijk kan zijn voor de (voering van de) schoen. Daarom is het goed om de kranten te omwikkelen met een stuk keukenrol. Vergeet de kranten er niet op tijd uit te halen (na een paar uur).

Stap 7

Leer is een natuurlijk product en moet dus verzorgt worden, net als dat je je eigen huid verzorgt Als je dit niet doet, wordt het leer broos en kunnen er scheurtjes in het materiaal ontstaan.

Smeer de buitenkant van de schoenen regelmatig in met een wax. Hiervoor kan je bijvoorbeeld de Meindl Sport Wax gebruiken, of de Beeswax van Hey Sport.Dit kan je met je vingers doen, of met een doek. Bij het insmeren kan de stootranden en de haakjes en oogjes gewoon meenemen.

Smeer niet teveel wax op de schoenen. Te veel kan namelijk ten koste gaan van het ademend vermogen van de schoen. Gebruik geen olie of vet en verwarm de wax niet. Dit kan allemaal ten koste gaan van de stevigheid en de duurzaamheid van de schoen.

Let op!

Door de wax kan het leer wat donkerder en gladder worden. Om het leer weer wat ruwer te maken, zou je een staalborsteltje kunnen gebruiken, maar het leer wordt hier wel weer wat minder waterafstotend door.

Stap 8

Berg je schoenen na gebruik op, op een donkere, goed geventileerde plek. Gebruik eventueel schoenspanners, om het vervormen van de schoenen te voorkomen.

Wanneer de slijtzool van de schoenen versleten zijn, kunnen deze doorgaans verzoold worden door een specialist. Dit kost zo’n € 100. Deze vakman kan ook schade aan stiksels herstellen.

Wanneer je je wandelschoenen goed verzorgt en onderhoudt, gaan ze jarenlang mee!

Onderhoudsproducten