Heb je een keer geen tijd om op een normale manier te eten, dan is het een optie om je eten te drinken. Vanuit meerdere oogpunten niet ideaal, maar wel praktisch. Daarnaast kun je met een staafmixer of blender eenvoudig een hersteldrank maken die lekkerder, gezonder en voordeliger is dan kant en klare poeders. 

Zorg dat de basis goede pure wei- of hoog kwalitatieve rijsteiwit is en ga creatief om met de beschreven hoeveelheden en ingrediënten. De shakes gemarkeerd met een (H) zijn met name geschikt als hersteller.

Ingrediënten

Basis (H)
-½ Banaan of een portie ander fruit
-Water
-20gr Whey eiwit
-Ev. vruchtensap

Vet lekker
-½ Avocado
-Bosvruchten
-20gr Whey eiwit
-Water
-Kaneel
-Honing

Avondshake (H)
-½ Banaan
-20gr Whey eiwit
-2 EL Kokosmelk
-300ml Heet water
-Honing
-Ev. gemalen anijs of venkel

Powerball (H)
-Aardbeien
-Kaneel
-Cayennepeper
-Gemberpoeder
-Whey eiwit
-Water

Chocohersteller (H)
-2 EL Kokosmelk
-Whey eiwit
-½ Banaan
-1 EL Cacao
-300ml Heet water (ev ½ koffie)
-Ev. kardemon

Benodigdheden

Staafmixer of blender

 

Bereiding:

Neem pp ongeveer 20gr eiwit. Wil je een goed herstelshake maken na een lange en intensieve training? Vul dan de hoeveelheid koolhydraten in de shake aan tot 0,75gr kh/kg lichaamgsgewicht. Dit kan vaak met vruchtensap, extra fruit of maltodextrine. Vraag HJ om advies!

Basis, Powerball en Vet lekker
Je kunt de ingrediënten bij elkaar doen. Op het laatste kun je door het toevoegen van water de dikte nog beïnvloeden.

Avondshake en Chocohersteller
Hierbij gebruik je heet water. Zorg ervoor dat dit niet veel heter is dan 70 C., dat komt de smaak en de kwaliteit van de shake namelijk niet ten goed.

Tips:

  • Je kunt vers fruit gebruiken, maar diepvriesfruit is ook een goede optie. Heb je toevallig rijpe bananen of avocado’s over? Deze kun je ook geportioneerd invriezen.
  • In plaats van pure whey-eiwit kun je ook rijst-eiwit gebruiken van goede kwaliteit. 
  • De shakes kun je prima van te voren maken. Bewaar ze echter niet te lang buiten de koelkast en ook in de koelkast kun je ze niet langer dan drie dagen bewaren. In de vriezer kun je ze wel veel langer bewaren. 
  • Voor het maken van de shakes is een staafmixer het meest praktisch; je hebt het minst afwas en kunt de shake direct in een shakebeker bereiden. 
  • Neem een shake niet mee in een normale bidon, deze raakt snel verstopt. 
  • Maak je shakebeker en blender zo snel mogelijk schoon. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn gevoelig voor bederf. 

Dit recept is van Henk-Jan van Boemerang Voeding en leefstijl.

Voeding, bioritme, beweging en ontspanning zijn voorbeelden van factoren die invloed hebben op het functioneren van je lichaam. Door slimme veranderingen aan te brengen in leefstijlfactoren kun je gezondheid, belastbaarheid en kwaliteit van leven beïnvloeden. Er zijn zelfs verschillende aandoeningen waar lifestyle een rol speelt in het ontstaan ervan. Door het maken van andere keuzes en het slim aanpassen van verschillende leefstijlfactoren kun je gezondheid optimaliseren en veel verschillende klachten verminderen. Maar, in de praktijk is het vaak lastig om eerst de belangrijkste verbeterstappen te herkennen, ze vervolgens één voor één te zetten en daarna ook nog te integreren in je dagelijkse doen en laten. Boemerang kan je daar bij helpen!

Boemerang