De Hollandse pot maar dan anders. Nog steeds één pan, eenvoudig te bereiden en vlot op tafel. Het is een concept, wees dus niet bang om te variëren of experimenteren.

Benodigdheden

  • Een flinke pan, liefst met een stoomgedeelte!
  • Een stamper of eventueel een mixer
  • Lak aan tradities

Ingrediënten

  • Winterwortel
  • Zoete aardappel
  • Zuurkool
  • Zeekraal
  • Gestoomde makreel(filet)

Naast bovenstaande specifieke ingrediënten moet er altijd flink wat goede vettigheid in de stamppot zitten. Een dikke klont goede roomboter is hiervoor de meest aangewezen keuze. Daarnaast kunnen smaakmakers als verse kruiden, gehakte olijven of een handje noten natuurlijk ook toegevoegd worden. Kokkerelluh met die hap!

Bereiding

In het algemeen moeten de wortels of knollen die de basis vormen van de puree het langst koken. Door te prikken kun je checken of er gestampt kan worden. Gebruik de bovenste verdieping om vis te stomen, de worst op te warmen of een extra portie groenten te bereiden.

De zuurkool moet ongeveer 20min koken. Gebruik het stoomgedeelte om de zeekraal te stomen of stoof het kort met wat olie en kruiden.

Tips

  • Hoeveelheden zijn altijd lastig maar ga uit van zeker 125gr pp van de eiwitbron (vis, kip, vlees), ongeveer 300gr knol/wortel pp en zeker 300gr groente pp. 
  • Bovenstaande hoeveelheden zijn sterk afhankelijk van de ingrediënten. Gebruik je wortels zoals pastinaak of peterseliewortel dan kun je ook die rekenen tot de groente.  
  • Gebruik veel verschillende kruiden zodat je de hoeveelheid zout in het eten relatief laag kunt houden.
  • Maak de gerechten in een ruime hoeveelheid en reserveer direct een gedeelte voor de volgende dag. Wacht dus niet tot er wat over blijft, vaak is dat namelijk niet het geval… 
  • Wees niet zuinig met goede vetten en met vlees of gevogelte, helemaal niet als je sporters of opgroeiend grut aan tafel hebt zitten. Flink wat olijven, een extra lik roomboter of een scheut olijfolie geeft meer voedingswaarde én vullingswaarde. 

Dit recept is van Henk-Jan van Boemerang Voeding en leefstijl.

Voeding, bioritme, beweging en ontspanning zijn voorbeelden van factoren die invloed hebben op het functioneren van je lichaam. Door slimme veranderingen aan te brengen in leefstijlfactoren kun je gezondheid, belastbaarheid en kwaliteit van leven beïnvloeden. Er zijn zelfs verschillende aandoeningen waar lifestyle een rol speelt in het ontstaan ervan. Door het maken van andere keuzes en het slim aanpassen van verschillende leefstijlfactoren kun je gezondheid optimaliseren en veel verschillende klachten verminderen. Maar, in de praktijk is het vaak lastig om eerst de belangrijkste verbeterstappen te herkennen, ze vervolgens één voor één te zetten en daarna ook nog te integreren in je dagelijkse doen en laten. Boemerang kan je daar bij helpen!

Boemerang