Waar loop jij deze zomer?
16 juni 2022
Dus je hebt besloten een marathon te gaan lopen. Wat goed! Maar wat nu? Je bent vast benieuwd naar hoe een marathontraining nu in het echt gaat.
Wij hebben de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet.
Je lichaam verandert
Alles onder je middel gaat zeer doen: je benen, je voeten, je knieën. Maar dat betekent alleen maar dat je lichaam sterker aan het worden is. Je zult minder last hebben als je de juiste schoenen draagt. (Let op: als de pijn niet minder wordt wanneer je doortraint, moet je het misschien even iets rustiger aan doen, of een dokter raadplegen, want misschien is er wel iets anders aan de hand waar je last van hebt).
Trek er de tijd voor uit
Je gaat steeds langere afstanden lopen. Daar de tijd voor vinden lijkt misschien niet altijd even makkelijk, maar het is zeker mogelijk! Zorg voor een goed trainingsschema dat goed bij je past. Zodra je een schema hebt, hoef je je er alleen maar aan te houden.
Trainen stelt je geest op de proef
“Hardlopen is een mentale sport. Hoe goed je bent, wordt bepaald door je training, en hoe goed je training is, wordt bepaald door wat er zich in je hoofd afspeelt.” Trainen voor een marathon is niet alleen maar het trainen van je lichaam. Je moet jezelf ook mentaal trainen om te denken “Ik kan dit” en niet “Ik wil stoppen”.
Trainen is een sociale bezigheid
“Je passie voor het lopen moet delen met een groep vrienden.” Zij kunnen erop letten dat je je aan je schema houdt en maken je training leuker. Hebben je vrienden geen zin om te lopen? Je kan je ook aansluiten bij een hardloopgroepje in de buurt!
Let op je voeding
Wees niet bang voor koolhydraten (je hebt er heel wat van nodig om die lange afstanden te kunnen lopen). Zorg wel dat je bewerkte koolhydraten vermijdt, zoals witbrood, witte pasta en witte rijst, want deze bevatten niet de vitamines en aminozuren die je lichaam nodig heeft.
Leg de lat niet te hoog
Heb geen onredelijke verwachtingen. Als je 5k in 24 minuten kunt lopen, betekent dat niet dat je dat tempo ook een hele marathon kunt volhouden. Als je je afvraagt hoe je voor een marathon moet trainen, heeft Asics FrontRunner Sarah Booker de volgende suggestie: “Begin langzaam. Of liever nog langzamer. De snelheid komt vanzelf wel. Concentreer je op de afstand.
Bouw vóór de wedstrijd weer af
In de twee weken voor de marathon train je wat lichter, zodat je lichaam kan herstellen en op topsterkte is op het moment dat je de wedstrijd gaat lopen. Zie deze tijd als een overgangsperiode: je hebt je maximale afstandstrainingen gehaald, maar je loopt nog net geen marathon. Begin twee weken van tevoren met het afbouwen van je loopafstand tot ongeveer twee derde van je langste trainingsdagen. Loop langzamer en reserveer tijd in je schema voor een doordeweekse training op marathonsnelheid.
Train voor je parcours
Is het wedstrijdparcours helemaal vlak? Zijn er veel heuvels? Iets ertussenin? Het is nuttig om deze bijzonderheden te kennen, zodat je daar tijdens je training rekening mee kunt houden. Als er een grote heuvel in het parcours zit, is bergafwaarts trainen net zo belangrijk als trainen hoe je bergopwaarts moet lopen. Wees voorbereid.
Wees geduldig en voorkom stress
Zorg dat je tijdens je trainingsperiode ook tijd voor jezelf reserveert. “Je moet niet te snel vooruit willen gaan. Heb geduld.” Probeer niet gefrustreerd te raken als je een hoger tempo niet meteen kunt volhouden. Dat geeft alleen maar stress en daar zit je niet op te wachten.
Geniet van het proces
Heb je moeite om gemotiveerd te blijven? Luister naar Asics FrontRunner Brendan Lombard: “Denk niet te veel na over het eindresultaat en neem de tijd om te genieten van het proces. Hardlopen is een prachtige metafoor voor het leven. Je kunt er iets van leren als je ervoor openstaat.”
Bron: Asics.com