De voordelen van wandelen ten opzichte van hardlopen zijn niet zo verschillend. Je zou kunnen denken dat hardlopen “beter” of geavanceerder is dan wandelen, maar dat is niet altijd het geval. Het kiezen van wandelen versus hardlopen is afhankelijk van uw individuele gezondheids- en fitnessdoelen en waar u zich bevindt in uw fitnessreis.

Bron: Brooks

Wandelen vs hardlopen als beginner

Als je helemaal nieuw bent in fitness en nog niet helemaal klaar bent om te rennen, is wandelen een slimme en veilige plek om te beginnen. U kunt beginnen in een rustig tempo dat uw hartslag niet verhoogt om spieruithoudingsvermogen op te bouwen. Na verloop van tijd kunt u overgaan op een stevig tempo dat uw hartslag verhoogt en meer als een cardiovasculaire training dient.

Het mooie is dat als je er klaar voor bent, je een beetje hardlopen in je looproutine kunt mengen. Begin gewoon met lopen, ren dan twee minuten per keer en blijf heen en weer schakelen tussen de twee. Enkele van ’s werelds meest elite hardlopers beginnen hun trainingsroutine door te lopen en langzaam op te bouwen tot een run. Wandelen kan ook een goede manier zijn om af te koelen na het hardlopen.

Er is gewoon geen “juiste” manier om te rennen of lopen. Onthoud dat je je moet concentreren op deze belangrijke eenvoudige afhaalmaaltijd – naar buiten gaan en bewegen, hoe snel of langzaam, hoe ver of dichtbij, is beter dan op de bank zitten. Elke stap voorwaarts beweegt de naald in de goede richting naar uw doelen.

De gezondheidsvoordelen van beide

Zowel wandelen als hardlopen bieden grote gezondheidsvoordelen . De voordelen:

  • Vergroot je uithoudingsvermogen
  • Spierspanning opbouwen
  • Afvallen of een gezond gewicht behouden
  • Omgaan met stress
  • Verbeter je humeur
  • Versterk je hart, botten en spieren

Als het gaat om wandelen versus hardlopen, kun je niet fout gaan. Het lichaam en de doelen van iedereen zijn anders, en het belangrijkste is gewoon naar buiten gaan en bewegen op de manier die je het leukst vindt.