Zo verzorg je jouw schoenen het beste.

Je schoenen zijn van leer, dat uitstekende eigen­schappen heeft: het is vormvast, slijtvast en ademend. Om te zorgen dat dat zo blijft en je lang plezier beleeft van je hoog­waardige schoenen, moet je ze regelmatig verzorgen. Door een goede verzorging blijven je schoenen lang comfortabel en water­af­stotend! De volgende tips gelden voor alle modellen van gladleer, nubuckleer en suède.

Schoenen die je net nieuw hebt gekocht, hoeven voor de eerste tocht niet te worden verzorgd, maar een keer extra impregneren van het leer is wel aan te raden.

Bron: Lowa

Voorbereiding

Als uw schoenen nat en vies zijn geworden, laat je ze in een goed geven­ti­leerde ruimte drogen, maar niet bij een warm­tebron. Het leer kan door de warmte uitdrogen of breken. Verwijder de veters, zodat de onder­houds­stoffen ook op de verborgen gedeelten van uw schoen komen. Haal ook de binnenzolen uit de schoenen. Dat is vooral belangrijk na meer­daagse tochten: juist in de inlegzolen verzamelt zich veel vocht.

Basisreiniging

Borstel uw schoenen grondig af, zodat het leer weer lucht­door­latend en ademend wordt. Maak ze vervolgens schoon met warm water en een borstel. Als de schoenen erg vies zijn, kunt u lauwwarm water met zeep of een schoen­rei­ni­gings­middel gebruiken. Het reini­gings­middel opent de poriën van het leer en moet goed worden uitge­spoeld met water. Het leer is nu onbe­schermd: het water wordt meteen opgezogen door het leer. Daarom moet u de schoen na het drogen echt impregneren.

Laat de schoenen drogen in een goed geven­ti­leerde ruimte. Zet ze in geen geval te drogen in de zon, in de badkamer, bij de verwarming, in de buurt van de kachel of in de auto! Het natte leer kan “verbranden”, waarbij barsten ontstaan die niet kunnen worden hersteld. In vochtige ruimtes kan schimmel ontstaan in uw schoenen.

Impregneren

De schoenen moeten licht vochtig zijn als u ze inspuit met de impreg­neerspray (bijvoorbeeld LOWA Water Stop PRO). Door de ver geopende poriën kan de impregnatie diep door­dringen in het materiaal. Na 24 uur is de werking volledig geac­tiveerd. Uw schoenen zijn nu weer water- en vuil­af­stotend. Na ca. drie weken neemt het effect af.

Regelmatig na-impregneren voorkomt de opname van water en vuil. Ook de ademende eigen­schappen van het leer blijven behouden: het leer zuigt zich vervolgens niet vol met water en is water­af­stotend. Uw schoen is dan weer rondom beschermd. Vlak voor de volgende tocht moet u uw schoenen na-impregneren.

Onderhoud

Als u uw schoenen vaak draagt en ze vaak worden bloot­gesteld aan vocht, moet u ze behandelen met onder­houd­s­middelen. Wrijf daarvoor met een zachte borstel een waxcrème of waxe­mulsie in het leer, zodat de schoenen robuust blijven. Dat is ook absoluut nodig bij schoenen met GORE-TEX-membranen. Leer dat niet is onder­houden, droogt uit, wordt broos en scheurt in. De schoen raakt zo onher­stelbaar beschadigd. Geef uw schoenen voldoende tijd om goed te drogen. Voor­afgaand aan een tocht moet u de schoenen nogmaals impregneren. Gebruik geen pure olie of vet; hierdoor wordt het leer weliswaar heel zacht en bijna waterdicht, maar de poriën van het leer worden afge­sloten waardoor de schoenen niet meer stabiel en ademend zijn. Ook kunnen gelijmde delen loslaten.

Lees verder