Van nature functioneel

Laten we eerlijk zijn mensen: als het gaat om grondstoffen voor functioneel outdoorgebruik zijn schapen beter dan wij. Uit archeologische vondsten blijkt dat schapen al meer dan 10.000 jaar in de natuur leven en hierdoor een grondstof hebben ontwikkeld die qua functionele voordelen andere grondstoffen het nakijken geeft. Door het multifunctionele karakter van wol is dit materiaal uitermate geschikt voor kleding en uitrusting waarop je kunt vertrouwen, en daarom een van onze favorieten.

Warm op koude dagen

Wol heeft door de elastische en buigzame vezels die de lucht goed vasthouden een fantastische isolerende werking. Daarnaast zijn het geen warmtegeleiders en onttrekken ze geen warmte aan je lichaam. Als het buiten dus koud is, blijft de warmte behouden. Wol is ook van nature hydrofoob en stoot water daarom af. Dit zijn eigenschappen waar we goed gebruik van maken in onze jassen.

Koel op warme dagen

De cel van een wolvezel is in staat om vocht op te slaan dat via het celmembraan als damp naar binnenkomt. Als je zweet wordt het vocht op de huid opgenomen door de cellen van de wolvezel. Door je lichaamswarmte verdampt dit vocht vervolgens aan de buitenkant van het kledingstuk. Hierdoor ontstaat er een verkoelend effect. Daarom zijn dunne wollen kledingstukken uitermate geschikt voor warme omgevingen.

Duurzaam met een zachte feel

Door de natuurlijke elasticiteit van wol kunnen de vezels zo’n 20.000 keer buigen voordat ze afbreken. Hierdoor is wol niet alleen zeer sterk en zeer slijtvast in vergelijking met andere materialen, maar voelt ze ook zacht aan op de huid. De combinatie van deze eigenschappen is ideaal voor gebreide truien en andere tussenlagen.

Werkt vochtafvoerend

Zoals we eerder al zeiden, kunnen de celmembranen in elke wolvezel vocht opnemen in de vorm van damp. Als je het warm hebt of bezweet bent, wordt dat vocht opgenomen door de cellen die zich het dichtst bij je huid bevinden en afgevoerd naar de buitenkant van het kledingstuk (dankzij je lichaamswarmte) waar het verdampt. Omdat het vocht door de vezel wordt opgenomen staat het niet meer in contact met je huid en voelt deze droog aan. Hierdoor ervaar je meer draagcomfort, vooral als je actief bent.

Geurbestendig

Nare geurtjes worden veroorzaakt door bacteriën en bacteriën hebben water en zuurstof nodig om te groeien. Doordat de wolvezels vocht in hun cellen kunnen opslaan, zit dat vocht in een ‘gesloten systeem’ en komt het niet in contact met zuurstof. Ook hebben wolvezels een onregelmatig oppervlak, terwijl bacteriën beter gedijen op gladde oppervlakken. Daarom kunnen wollen kledingstukken vaker worden gedragen voordat ze moeten worden gewassen en zijn ze perfect als basislaag.